
Een hele tijd geleden postte ik al eens een “recept” om zelf shampoo klei te maken. Nu het slechte weer de boventoon voert, is het ook tijd om de binnenknutsels af en toe een lekker anders aan te pakken. Hoe groot de kinderen ook worden, kleien blijft een favoriete bezigheid. Zeker als je een eetbare variant maakt.
Altijd proeven
Ook mijn kinderen zijn groot geworden met het uitlikken van de beslagkom als er werd gebakken. Stiekem maakte ik altijd expres wat beslag teveel zodat iedereen meer dan genoeg had om, euh, voor te proeven. Cakebeslag, browniemix, appeltaartdeeg, alles moet hier natuurlijk worden voorgeproefd. Tot een van de kinderen jaren geleden zei dat appeltaartdeeg net klei was had ik er nooit eens over nagedacht dat dát er natuurlijk ook mee kon.

Zonder ei
Normaal gebruik ik altijd ei in het deeg als ik appeltaart maak. Als kleffe kinderhandjes (-handen inmiddels) heel de middag met deeg zitten te kliederen en daarna alles willen opeten leek dat me niet zo’n geslaagd idee. Gelukkig bleek ei heel gemakkelijk weg te laten als het recept iets werd aangepast. Zo kan er veilig gekleid en gesnoept worden.
Recept voor op-eet klei
Het geheim zit hem in het gebruiken van échte roomboter. Deze wordt goed zacht en zorgt voor een perfecte klei structuur. Je neemt;
– 200 gram roomboter
– 200 gram kristalsuiker
– 200 gram bloem
Stap 1: Laat de roomboter op kamertemperatuur komen en snijdt de boter in kleine blokken.
Stap 2: Doe de roomboter samen met de suiker in de mengkom van de keukenmachine en draai alles op tot een romige, fluffy massa. Als je taart bakt gebruik je waarschijnlijk de deeghaak, maar in dit geval kun je beter de garde gebruiken. Daar sla je het mengsel luchtiger mee. Dat zorgt ervoor dat de suiker goed wordt opgenomen.
Stap 3: Voeg de bloem toe en klop alles tot een mooi deeg/klei. Voeg de bloem in delen toe als je niet wilt wilt dat je keuken in klap wit is!
Stap 4: Zorg dat je je keuken nog niet helemaal hebt opgeruimd omdat er altijd de mogelijkheid van een bloemgevecht bestaat. Maar daarover later meer.
Dat is alles!

Extra tips
- Als je wilt kun je de klei nog kleur geven door cacaopoeder of kleurstoffen toe te voegen. Doe dit bij stap twee. Op die manier krijg je een egale kleur.
- Wil je de klei iets zoeter van smaak maken, strooi dan poedersuiker in plaats van bloem op tafel om met de klei te spelen.

Bewaren
Je kunt de op-eet klei gewoon bewaren in een afgesloten bak in de koelkast. Tot twee weken gaat dat sowieso goed. Gewoon na het kleien alles bij elkaar vegen en opbergen. Langer dan twee weken heb ik de klei nooit laten gebruiken. Op een gegeven moment zal de boter ranzig worden en dan smaakt hij niet meer lekker.

Wat voor freubels zoeken jullie thuis uit de hoek om de regenachtige dagen te vullen?
Leuk artikel! Eetbaar koekjesdeeg is blijkbaar echt in de mode. Tip: rauwe bloem is niet zo goed voor de gezondheid. Ik heb gehoord dat dit best in de oven gebakken wordt voor het aan het deeg wordt toegevoegd.
Stiekem ben ik groot geworden met “rauwe” bloem, dus persoonlijk denk ik dat het wel los zal lopen. Maar als je je er niet prettig bij voelt is het zeker een goed idee om je bloem eerst te bakken!