Wie ons volgt op Facebook ziet al heel lang langskomen dat er op vrijwel wekelijkse basis eten bij ons afgehaald kan worden. Geregeld krijgen we nieuwsgierige vragen wat we nu allemaal precies doen dat we gratis eten weggeven en waarom we dat doen.
Verschil maken
Door ons werk komen we veel in aanraking met voedselverspilling. Daarnaast werken we op privébasis al ruim een jaar samen met een stichting en diverse particuliere initiatieven om te zorgen dat mensen die niet in hun eigen maaltijden kunnen voorzien (bijvoorbeeld door geldgebrek, een slechte gezondheid of andere noodsituaties) tóch een gevulde (koel-)kast hebben. Het kwam ons steeds meer voor dat we deze zaken konden combineren om een verschil te kunnen maken. En zo was het plan geboren om onze eigen stichting op te richten.

Stichting Dishmissed – No Waste
We wisten al direct dat het logo duidelijk moest laten zien wat we voor ogen hebben; Eten wat normaliter weggegooid zou worden krijgt via ons een tweede leven. En zo is de Chefcan geboren. Op Talk Nomz To Me hebben we natuurlijk al eerder een budget 14-daagse gepost, en lieten we zien hoe je uit één kip maar liefst zeven maaltijden kunt halen als je creatief bent. Daarnaast zijn er voldoende andere (budget-)recepten te vinden waarvoor we ingrediënten gebruiken die anders in de vuilnisbak zouden verdwijnen.
Donateurs
Lokale winkeliers en marktwerkers die producten die op hun laatste been staan wat betreft THT voor ons klaar zetten om op te halen. Vissers die zgn. “vangstafval” (Bijvoorbeeld vissen die in de netten meekomen wanneer op andere producten wordt gevist) aan boord schoonmaken en bij ons afleveren. Mensen die overschot hebben uit de volkstuin of kippen hebben die meer eieren leggen dan er in huis worden gegeten. Andere stichtingen of particuliere initiatieven die voedseldonaties ontvangen en meer binnenkrijgen dan ze kunnen afzetten. Al deze mensen helpen ons al geruime tijd om andere mensen te helpen.

Sponsoren
Sponsoren bleken ook nodig toen we onze activiteiten officieel wilden maken.
Onze favoriete creatievelingen van Bonte Raaf, Chantal en Elise, wilden voor ons het logo ontwerpen. Zij hebben, op één na, al onze logo’s ontworpen dus onze vreugdedans was heel groot. Langs deze weg; Dankjulliewel kanjers!
Bij een formele stichting hoort een eigen website. Hier wordt op dit moment volop aan gewerkt en dat was niet mogelijk geweest zonder Wybo en Paul van Warm Hosting. We hopen de site zo snel mogelijk af te kunnen maken zodat hij live kan. Ook aan jullie heren; Hele grote dank!
Madelon van Click & Flash by Lon wilde voor ons portretfoto’s maken van alle vier de bestuursleden voor op de website, zodat voor iedereen duidelijk is wie de gezichten zijn achter de stichting. Madelon: Fantastisch bedankt voor jouw bijdrage.
Deze sponsoren hebben ervoor gezorgd dat wij van officieel van start kunnen gaan op de juiste manier. Zonder hen was Stichting Dishmissed – No Waste waarschijnlijk geen werkelijkheid geworden.
En nu?
We blijven doen wat we al een ruim jaar doen, maar we gaan het professioneler aanpakken. Er wordt een aparte ruimte ingericht met eigen koelkast en vriezer voor de producten, we gaan proberen om meer vaste momenten van uitgifte te realiseren op weekbasis en we willen meer bewustwording creëren omtrent voedselverspiling.
Don’t waste it, taste it!

Leave a Reply